کوچک کردن شاخک های بینی چیست و برای درمان آن چه باید کرد؟
همان طور که میدانید بینی عضو بسیار مهمی در صورت بوده و مسئول بویایی و تنفس است. این عضو از اسکلت بینی تشکیل شده که حفره بینی را در خود جای داده است. در داخل حفره بینی شاخکهای بینی قرار دارند که ساختارهای برجسته مانندی هستند و بر روی آن لایهای از سلولهای مخاطی که مسئول ترشخ مخاط و مرطوب نگه داشتن فضای داخل بینی هستند که به سه دسته تقسیم میشوند.
وظایف شاخک های بینی
شاخک ها همانطور که گفتیم به سه دسته تقسیم می شوند. شاخکهای فوقانی یا بالایی، شاخکهای میانی و شاخکهای تحتانی یا زیرین. این شاخکها 4 عمل و وظیفه مهم را بر عهده دارند:
- هوای تنفس شده را بواسطه مژکهای سلولهای پوششی گرم و مرطوب نگه میدارد
- پاتوژنها و ذرات معلق را از هوای دمیده شده حذف و به دام میاندازد
- سینوسهای پارانازال و مجاری اشکی را تخلیه و پاک میکند
حفره بینی برترین قسمت دستگاه تنفسی است و از سه بخش تشکیل شده است:
1-دهلیز ناحیه اطراف دهانه خارجی حفره بینی
2- ناحیه تنفسی که پوشیده از سلولهای اپیتلیومی مژک دار و سلولهای جامی ترشح کننده مخاط
3- ناحیه بویایی در راس حفره بینی قرار دارد و توسط سلولهای بویایی با گیرندههای بویایی پوشیده شده است.
علت بزرگ شدن شاخکهای بینی
- افزایش خون رسانی به این ناحیه
- وضعیت قرار گیری استخوانهای شاخک
- تورم و التهاب مخاط، سینوزیت
- آلرژی
- انحراف بینی
علائم تورم شاخک بینی
از علائم تورم شاخک بینی نیز میتوان به پولیپ، آلرژی، سرماخوردگی، مسدود شدن مسیر بینی و عفونت سینوس اشاره کرد. کوچک کردن پولیپ بینی برای تسهیل تنفس و جلوگیری از بروز عوارضی مانند عفونت سینوسی امکان پذیر است. حتی اگر هیچ عارضه ای نداشته باشید، پولیپ بینی ممکن است تنفس طبیعی را سخت تر کند.
با رشد پولیپ ها، جریان طبیعی هوا و تخلیه مایع از مجرای بینی را مسدود میشود. برخی از محرکها نیز، مانند آلرژنها یا دود تنباکو، ممکن است پولیپها را بزرگتر کرده و توانایی شما برای تنفس طبیعی را کاهش دهند و عوارضی همچون سرفه کردن، کاهش حس بویایی و چشایی، درد صورت و فشار اطراف سینوسها، سردرد، آبریزش بینی، خر و پف را به همراه دارد.
بنابراین ماهیت پولیپ و شاخکهای بینی با یکدیگر متفاوت است، پولیپ بینی به رنگ خاکستری یا بی رنگ میباشد اما شاخکهای بینی قرمز رنگ هستند، پولیپ بینی قابلیت تحرک دارد اما شاخکهای بینی ثابت هستند همچنین لمس کردن شاخک با درد همراه است در صورتی که لمس پولیپ بینی دردی ندارد. پولیپ غدهای خوش خیم ناشی از رشد بیش از اندازه مخاط بینی و سینوسهای اطراف آن است در صورتی که شاخک یا ساختار طبیعی درون بینی است.
بیشتر بخوانید : جراحی بینی خانم
کوچک کردن شاخک های بینی
با توجه به تشخیص پزشک، درمانها و روشهای مختلفی برای کوچک کردن شاخکهای بینی وجود دارد که اغلب با تجویز داروهای ضد حساسیت و کورتن امکان کوچک شدن شاخکها و برگشتن به سایز طبیعی آنها وجود دارد. اما اگر مشکل بزرگتر باشد پزشک از روش جراحی توربینوپلاستی استفاده میکند که یا بخشی از شاخک بریده و یا سوزانده میشود البته در اندازهای که به مژهها آسیب زیادی وارد نشود و سبب خشکی و کاهش رطوبت بینی نشود در روش دیگر پزشک با برش بر روی لایه مخاطی شاخک، قسمتی از استخوان اضافه را برداشته در نتیجه فاصله بین شاخک و تیغه بینی کاهش پیدا میکند.
سایر خدمات دکتر راستا :
جراحی بینی طبیعی
جراحی بینی استخوانی
جراحی بینی گوشتی
جراحی ترمیمی بینی
جراحی بینی فانتزی و…